<- Ogólne uwagiLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekPasikonik ->

PDF Drukuj

Orzechowka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8334 razy.


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
300 ml zaprawy orzechowej,
650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
45 g cukru.
Zaprawa orzechowa:
150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
325 ml spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je do
gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
lezakowania na 2-3 miesiace.
3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i po
zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
- Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności