<- PodpłomykiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPółfrancuskie ciasto ->

PDF Drukuj

Pomarańczowe płatki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2578 razy.


("Tuiles a l'Orange")
na 6 osób:
200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła
przygotowanie - 15 min.,
gotowanie 10 minut.
W dużym naczyniu wymieszać mąkę i cukier, dodać nieco startej skórki z pomarańczy (według uznania) oraz sok z pomarańczy. Następnie dolać stopione masło, lekko ciepłe. Wrzucić migdały-płatki. Obficie wysmarować blachę masłem. Najlepsza byłaby blacha pokryta teflonem. Włożyć ją na kilka minut do lodówki. Następnie kłaść na niej małe kupki ciasta, w dużych od siebie odstępach. Rozpłaszczyć je delikatnie przy pomocy wilgotnego widelca. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni. Jak tylko ciasteczka 'nabiorą rumieńców', wyjąć je delikatnie przy pomosy łopatki. Następnie ułożyć na folii aluminiowej i rulując ją zgnieść je lekko, aby przybrały kształt płatków. Płatki należy wyjąć z folii, jak wystygną.
Szef restauracji Hotelu Bristol w Paryżu radzi, aby podawać je do szampana.
opracowane na podst. "Elle"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności