<- Baranina duszona z kapustąLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaBaranina duszona ze smietana ->

PDF Drukuj

Baranina duszona z marchewka i kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3179 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.
750 g tlustej baraniny,
125 ml octu 3%,
40 g sloniny,
1 lyzka masla,
125 ml rosolu,
12 obranych kartofli,
1 peczek mlodej marchewki (poza sezonem 3-4 wieksze marchewki),
1 cebula,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
1/2 lyzeczki tymianku,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
5-6 gozdzikow,
sol, pieprz.

1. Mieso sparzyc wrzacym octem, osuszyc, oczyscic, pobic palka. Wymieszac i rozetrzec sol, pieprz, pokruszony lisc laurowy, majeranek, tymianek i ziele
angielskie. Mieszanine te wetrzec w mieso. Cebule obrac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic oskrobane i umyte marchewki.
2. Roztopic w garnku pokrojona w kostke slonine, wlozyc mieso, podlac 3 lyzkami
rosolu, dodac maslo, cebule, gozdziki. Dusic na malym ogniu pod przykryciem
1 godz. W miare potrzeby podlewac mieso rosolem, a potem woda. Po 1 godz baranine przewrocic na druga strone, dodac marchewke, pokrojone w plastry kartofle. Dusic jeszcze ok. 50 min.
3. Mieso przelozyc na polmisek, podzielic na porcje, oblozyc marchewka i kartoflami. Z powierzchni sosu zdjac tlusta pozlotke. Sosem polac mieso i jarzyny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności