<- Baranina z ryżem i cytrynąLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaBuleczki z jagniecina ->

PDF Drukuj

Baranina zapiekana z kartoflami i serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1811 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g baraniny z lopatki lub karkowki,
125 ml octu 3%,
2 lyzki masla,
2 jaja,
3-4 zabki czosnku,
1 cebula,
1 pomidor,
100 ml smietany,
200 g sera (twarogu),
50 g bryndzy lub 1 lyzka utartego sera,
200 g malych obranych kartofli,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.

1. Sparzona wrzacym octem baranine oplukac, osuszyc, oczyscic z zyl i nadmiaru
tluszczu, zemlec w maszynce. Cebule obrac, pokroic w kostke. Czosnek obrac,
posiekac. Pomidor sparzyc, zdjac skore, wyciac gniazdo nasienne, miazsz pokroic w plastry. Cebule przesmazyc krotko, dodac mieso, pomidor, pietruszke,
sol, pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 min. Zdjac z ognia, dodac czosnek i roztrzepane jajo. Wymieszac.
2. Twarog polaczyc z bryndza i smietana, dodac pozostale jajo, posolic, doprawic pieprzem, wymieszac na jednolita mase.
3. W formie wysmarowanej maslem ulozyc warstwe kartofli, na niej baranine, a na
samym wierzchu twarog ze smietana. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 190 st.C
ok. 45 min. Przelozyc na polmisek. Podawac z zielona salata lub duszona rzepa.
- Na pierwszej warstwie, ktora tworza kartofle, mozna ulozyc przesmazone krotko plastry cukini i baklazanow, po czym przelozyc je nastepnymi warstwami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności