<- Jagnie smazone w cebulkachLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaJagnie z pieca ->

PDF Drukuj

Jagnie tandoori

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1613 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
6 kotletow jagniecych,
150 ml jogurtu,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka garam masala,
1 lyzeczka kardamonu w proszku,
1/2 lyzeczki chilli,
szczypta szafranu,
kilka kropel czerwonego barwnika spozywczego lub koncentratu
buraczanego,
sol do smaku.
Sos:
200 ml jogurtu,
1 lyzka posiekanej swiezej kolendry,
1 lyzka posiekanej swiezej miety,
1/4 lyzeczka chilli.

1. Z kotletow usunac calkowicie tluszcz.
2. Zmieszac jogurt z rozgniecionym czosnkiem, garam masala, kardamonem, chilli,
szafranem i czerwonym barwnikiem. Osolic.
3. Wlozyc kotlety do jogurtu z przyprawami, marynowac 1 godz.
4. Ulozyc kotlety na ruszcie, piec w bardzo goracym piekarniku 10 min.
5. Przygotowac sos jogurtowy mieszajac wszystkie jego skladniki. Podgrzac w
rondlu nie dopuszczajac do wrzenia.
6. Podawac kotlety z sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności