Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1885 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
8 kotletow z kostka (z combra),
100 g pasztetu z watrobek,
50 g sklarowanego masla,
1 jajo,
tarta bulka do panierowania,
sol, pieprz.
1. Wykroic dosc grube kotlety. Oplukac, osuszyc, konce kostek oskrobac z miesa
i blon, by mozna je bylo swobodnie uchwycic reka. Kotlety oczyscic, pobic
lekko tluczkiem, w kazdym zrobic glebokie naciecie (ale nie do konca). Osolic, oproszyc miesem.
2. W tz. kieszenie wyciete w kotletach wlozyc po plasterku pasztetu (najlepszy
bylby pasztet z truflami). Brzegi miesa zlozyc i zacisnac.
3. Jajo rozmacic z odrobina mleka lub wody, przygotowac przesiana tarta bulke,
po czym kotlety panierowac.
4. Rozgrzac na patelni maslo, smazyc kotlety na rumiano po 2-3 min z kazdej
strony. Podawac z ryzem i z puree z zielonego groszku. Osobno mozna podac
sos pieczarkowy.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach