<- Kotlety baranie w sosie cebulowym (soubise)Lista potraw z grupy: Mięso: BaraninaKotlety baranie z parmezanem ->

PDF Drukuj

Kotlety baranie z kostka z rusztu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1946 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
8 kotletow z kostka z combra lub antrykotu,
100 ml oliwy,
40 g masla szczypiorkowego lub sardelowego,
sol, pieprz.

1. Kotlety oplukac, osuszyc, oczyscic, ale tluszcz pozostawic. Z koncowych odcinkow kosci zeskrobac mieso i blony. Pobic lekko tluczkiem, wyrownac i
splaszczyc.
2. Kotlety osolic, oproszyc pieprzem, posmarowac oliwa.
3. Polozyc na ruszcie lub na mocno rozgrzanym grillu. Piec krotko, po 3-4 min z
kazdej strony, by kotlety pozostaly w srodku rozowe i pulchne.
4. Oczyszczone kostki kotletow owinac papilotami z bialej bibulki, kotlety
przelozyc na polmisek, na kazdy polozyc krazek masla szczypiorkowego. Podawac z ryzem i sosem cebulowym Soubise (patrz przepis "kotlety baranie w sosie cebulowym (Soubise)" w tym rozdziale).

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności