<- Kuskus marokanskiLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaMerquezy po tunezyjsku ->

PDF Drukuj

Marynowana baranina duszona z kaparami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2073 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygot. 3 dni + 2,5 godz.
750 g baraniny z udzca,
40 g masla,
40 g sloniny,
1 cebula,
1 marchewka,
1 sredni seler,
200 g kaparow,
1 lyzka maki,
100 ml rosolu,
sol, pieprz.
Marynata:
125 ml bialego wytrawnego wina,
sok z 1 cytryny,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
10 jagod jalowca,
2 liscie laurowe,
1/2 lyzeczki sproszkowanego rozmarynu.

1. Mieso oplukac, oczyscic, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski, odpowiadajacej wielkoscia kawalkowi baraniny. Wino wymieszac z sokiem cytrynowym, dodac pieprz, ziele angielskie, pokruszone liscie laurowe, jagody jalowca, rozmaryn, zagotowac. Przestudzona marynata zalac mieso, odstawic w
chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.
2. Mieso wyjac, osaczyc, natrzec sola z pieprzem, naszpikowac w kilku rzedach
slupkami sloniny, oproszyc maka, smazyc w garnku na masle, po 5-6 min z kazdej strony. Kiedy bedzie juz dobrze zrumienione, dodac obrane i pokrojone w
plasterki: marchewke, seler i cebule.
3. Baranine podlac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty, a po jej wyczerpaniu rosolu. Gdy mieso bedzie miekkie, sos przetrzec przez sito, wlac z powrotem do
garnka, dodac kapary, dusic razem z miesem 5 min.
4. Baranine przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, oblozyc ryzem, podawac z
czerwona kapusta.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności