<- Mielona baranina z rusztu (kofta)Lista potraw z grupy: Mięso: BaraninaMusaka ->

PDF Drukuj

Mloda baranina z majerankiem i kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2024 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
750 g mlodej baraniny z mostka (z koscmi),
800 g obranych kartofli,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 por,
1 seler,
1 cebula,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki maki,
2 lyzki masla,
500 ml rosolu,
1 lyzka majeranku,
2 zabki czosnku,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, oczyscic. Obrac i oplukac jarzyny: marchewke, pietruszke, seler,
por i cebule. Mieso i jarzyny wlozyc do garnka, zalac niewielka iloscia
wrzatku (by tylko przykryc mieso), gotowac na malym ogniu pod przykryciem
ok. 40 min. Po 15 min rosol odszumowac, dodac sol i pieprz. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac, oplukac w zimnej wodzie, pokroic w plastry. Kosci i zeberka odrzucic. Rosol zachowac i ostudzic do sosu.
2. Rozgrzac na patelni maslo, polaczyc z maka i nie rumieniac wymieszac na jednolita mase. Dodac majeranek, obrane i posiekane zabki czosnku, sol, odrobine pieprzu, rozprowadzic zimnym rosolem, zagotowac. Sosu powinno byc duzo.
3. Kartofle obrac, umyc, pokroic w plasterki, gotowac w sosie, od czasu do
czasu mieszajac, przez 20 min. Kiedy beda miekkie, wyjac, utrzec na puree.
Trzymac w cieple.
4. Mieso podgrzac w sosie, przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z kartoflami puree.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności