<- MusakaLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaPieczen barania z czosnkiem ->

PDF Drukuj

Pieczen barania nadziewana szynka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1939 razy.


Porcja dla 6-10 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
1 udziec barani (ok. 4-5 kg),
500 ml octu 3%,
100 g sloniny,
1 cebula,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
125 ml bulionu,
250 ml bialego wytrawnego wina,
1 lisc laurowy,
5 jagod jalowca,
5 ziaren pieprzu,
1/2 lyzki maki,
1/2 lyzki masla do sosu,
sol, pieprz.
Do szpikowania:
200 g szynki,
2 lyzki masla,
100 g twarogu lub bryndzy,
2 jaja,
100 g tartej bulki,
3 zabki czosnku,
2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1/4 lyzeczki utartej galki muszkatolowej,
sol, pieprz.

1. Udziec umyc, osuszyc, oczyscic z zyl i nadmiaru tluszczu, wykroic kosc udowa. Mieso pobic palka. Wlozyc do miski, zalac wrzacym octem, odstawic w
chlodne miejsce na co najmniej 2 godz.
2. Przygotowac farsz: szynke i obrany czosnek posiekac. Twarog rozkruszyc.
Przelozyc szynke, czosnek i twarog do miski, dodac tarta bulke, pietruszke,
galke, wbic jaja, doprawic sola i pieprzem, wymieszac wszystkie skladniki,
ucierajac je na jednolita mase.
3. Mieso wyjac z marynaty, oplukac, wysuszyc. Ponacinac w kilku rzedach, wcisnac w naciecia polowe przygotowanego farszu. Pozostaly farsz wlozyc w otwor
pozostaly po wyjeciu kosci. Udziec zwiazac bialym bawelnianym sznurkiem.
4. Roztopic w naczyniu pokrojona w kostke slonine, wlozyc mieso, smazyc po 6-7
min z kazdej strony, az do zrumienienia. Dodac koncentrat pomidorowy, posiekana cebule, lisc laurowy, jagody jalowca i pieprz. Wlac bulion, polowe wina. Dusic ok. 2,5 godz. Od czasu do czasu przewrocic mieso i podlac winem.
Jesli trzeba, doprawic sola.
5. Upieczone mieso wyjac, pokroic w plastry. Dodac do sosu zasmazke z maki zrumienionej na masle, sos przetrzec, polac nim pieczen i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności