<- Babeczki z makiemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabeczki z truskawkami w galaretce ->

PDF Drukuj

Babeczki z owocami - truskawkami, malinami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3220 razy.


WIŚNIAMI, CZEREŚNIAMI LUB MORELAMI.
Dla 6 osób
Przygotowanie - 15 minut
Pieczenie - 20 minut
Jedna sztuka - 132 kcal
Ciasto:
300 g mąki,
100 g masła,
100 g margaryny,
3 żółtka,
100 g cukru pudru,
tłuszcz do smarowania foremek
Nadzienie:
600 g owoców,
6 łyżek marmolady pomarańczowej,
1/2 l soku pomarańczowego,
likier pomarańczowy,
12 łyżek cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
6 listków żelatyny,
2 łyżki zielonego pieprzu (niekoniecznie),
pistacje do przybrania
Ciasto zagnieść, wstawić na 15 minut do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wylepić nim nasmarowane tłuszczem foremki.
Babeczki wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec przez 15-20 minut.
Truskawki obrać z szypułek,umyć, osączyć z wody, posypać cukrem, pokropić likierem,nakładać po kilka do babeczek.
Cukier waniliowy rozpuścić, dodać sok i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Źelatynę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Rozpuścić w gorącym soku z cukrem i pieprzem. Ostudzić.
Zalać babeczki z truskawkami żelatyną z sokiem pomarańczowym i cukrem. Posypać opłukanymi z soli i posiekanymi pistacjami. Zostawić do zastygnięcia.
"Claudia"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności