<- Ragout z baraniny po francuskuLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaSeekh kebab ->

PDF Drukuj

Risotto z baranina

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2034 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
250 g baraniny z lopatki lub karkowki,
250 g surowej szynki lub chudego wedzonego boczku,
350 g ryzu,
2 lyzki masla,
800 ml rosolu,
250 ml bialego wytrawnego wina,
1 cebula,
5 lyzek utartego parmezanu,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, oczyscic z nadmiaru tluszczu, pokroic w kostke. Rozgrzac w
naczyniu 1 lyzke masla, dodac mieso, szynke, sol, pieprz, podlac 125 ml rosolu. Dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
2. Cebule obrac, utrzec na tarce. Rozgrzac pozostale maslo, dodac cebule, wlac
wino, dusic bez przykrycia do calkowitego odparowania wina (ok. 30 min).
3. Ryz sparzyc wrzatkiem, przelac zimna woda, osaczyc. Wymieszac z cebula i 2
lyzkami parmezanu, zalac pozostalym rosolem, osolic, gotowac na bardzo malym ogniu 20 min.
4. Baranine przelozyc do zaroodpornego naczynia, przykryc ryzem, polac sosem, w
ktorym dusilo sie mieso, posypac pozostalym parmezanem. Zapiekac w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC 10 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności