<- Szaszlyk baraniLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaSzaszłyk barani z małymi cukiniami ->

PDF Drukuj

Szaszlyk barani (rosyjski)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1726 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
1 kg combra baraniego,
4 nerki baranie,
2 duze cebule.
Marynata:
4 duze cebule,
1 peczek siekanego koperku,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
2 zmielone gozdziki,
1 lyzeczka estragonu,
50 ml soku z cytryny,
15 ml koniaku,
sol, pieprz.
Przybranie:
2 peczki mlodych cebulek szalotek,
4-5 pomidorow pokrojonych w plastry,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki.

1. Nerki oczyscic z blony, wyplukac kilkakrotnie w zimnej wodzie, przeciac
wzdluz na pol, wyplukac ponownie. Kazda z polowek podzielic w poprzek na 2
czesci. Comber oczyscic, umyc, osuszyc, pokroic na 16 rownej wielkosci kawalkow. 2 cebule obrac, pokroic w plastry.
2. 4 cebule obrac, przepuscic przez maszynke. Dodac pozostale skladniki marynaty, starannie wymieszac.
3. Mieso i nerki ulozyc w glinianym naczyniu, wymieszac z marynata, odstawic
na 4,5 godz. w chlodne miejsce.
4. Kawalki zamarynowanego miesa, nerek i plastry cebuli nadziewac przemiennie
na szpadki. Piec na ruszcie na rozzarzonych weglach lub obsmazac ze
wszystkich stron na silnie rozgrzanej patelni ok. 15 min.
5. Szaszlyki podawac z duza iloscia mlodej cebulki, siekanej zielonej pietruszki, przybrane plastrami pomidorow i cytryny.
- Zamiast nerek baranich uzyc mozna sloniny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności