<- Tazin z gruszkamiLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaUdziec barani lub comber po angielsku (krwisty) ->

PDF Drukuj

Tazin z jagnieciny z zielonym groszkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1915 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
750 g jagnieciny,
1 kg swiezego luskanego zielonego groszku,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1 lyzeczka szafranu,
1 drobno posiekana kiszona cytryna (przepis w rozdz. "ogolne"),
5 kiszonych oliwek,
75 ml oliwy,
sol,
1 kiszona cytryna do przybrania.

1. Mieso oczyscic z resztek tluszczu, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki. Ukladac
je na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic szafranem i
imbirem, zalac 250 ml wody, wstawic na sredni ogien, dusic pod przykryciem,
od czasu do czasu mieszajac, ok. 1 godz. Ugotowane mieso wyjac i odstawic w
cieple miejsce.
2. Do sosu z gotowania miesa dodac zielony groszek. Zalac woda, gotowac pod
przykryciem, na umiarkowanym ogniu ok. 20 min.
3. Kiedy groszek bedzie prawie miekki, dodac posiekana cytryne i oliwki. Trzymac dalej na wolnym ogniu, poki sos nie odparuje do konsystencji oleistej.
Zdjac z ognia.
4. Tuz przed podaniem dodac ugotowane mieso i podgrzac. Ulozyc na okraglym, kamionkowym polmisku, przybrac cwiartkami cytryny. Podawac gorace polane sosu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności