Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2038 razy.
Porcja dla 6-10 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
1 udziec barani (ok. 4-5 kg),
500 ml octu 3%,
100 g sloniny,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
125 ml rosolu,
250 ml bialego wytrawnego wina,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 sredni seler,
sol.
Do szpikowania:
3 zabki czosnku,
3 filety anchois,
3-4 lyzki drobno pokrojonych ziol: bazylii, szalwii, miety pieprzowej, tymianku, koperku i zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu, osuszyc, pobic palka. Wlozyc do
miski, zalac wrzacym octem lub zawinac w plotno nasaczone octem. Odstawic w
chlodne miejsce na co najmniej 2 godz. Mieso nalezy co pewien czas obracac.
2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic cebule. Filety
anchois i czosnek drobno posiekac. Wymieszac w miseczce pokrojone ziola, dodac czosnek, filety anchois, sol, pieprz. Utrzec na jednolita mase, dolewajac ewentualnie odrobine oleju.
3. Mieso wyjac z marynaty, oplukac, starannie wysuszyc. Ponakluwac powierzchnie
udzca w kilku rzedach i wcisnac w otwory przygotowany farsz.
4. Rozgrzac w duzym naczyniu pokrojona w kostke slonine, wlozyc udziec, jarzyny, cebule, zalac winem, dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 2,5 godz.
Ubytki sosu uzupelniac woda. W polowie duszenia mieso przewrocic.
5. Gdy pieczen bedzie miekka, przelozyc do brytfanny, dosolic, polac maslem,
oproszyc maka. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 170żC 20 min. Wlac do
sosu rosol, zagotowac, doprawic sola i pieprzem, przetrzec przez sito.
Mieso wyjac, pokroic w plastry az do kosci udowej. Udziec polac sosem.
Podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach