Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2225 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
500 g baraniny z lopatki lub udzca,
150 g pieczarek lub innych grzybow,
4 lyzki masla,
2 lyzki maki,
125 ml smietany,
125 ml rosolu (bulionu),
1 cebula,
sok z 1/2 cytryny,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, pokroic w plastry. Kazdy zraz pobic tluczkiem, wyrownac, oproszyc sola, pieprzem i obtoczyc w mace.
2. Pieczarki oplukac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, posiekac.
3. Rozgrzac tluszcz na duzej patelni, dodac mieso, smazyc do zrumienienia po
3-4 min z kazdej strony. Przelozyc do garnka, przykryc. Na pozostalym ze
smazenia masle obrumienic cebule, dodac pieczarki. Dusic, az do wyparowania
wody. Wtedy podlac polowa rosolu, dodac ziele angielskie, pieprz, sok z cytryny, zagotowac, przelozyc do miesa.
4. Zrazy dusic na malym ogniu, od czasu do czasu podlewajac rosolem, ok. 50
min. Dodac smietane, dusic jeszcze ok. 10 min. Obsypac pokrojona pietruszka,
podawac z kartoflami, kasza jaglana lub ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach