Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4075 razy.
8 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko.
Krem:
250 ml mleka,
3 zoltka,
75 g cukru pudru,
1 lyzka cukru waniliowego,
1 lyzka maki kartoflanej.
Inne:
150 g swiezych owocow: truskawek, malin, poziomek, jagod.
1. Make posiekac z maslem, dodac cukier, zoltko, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc
na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia
do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki
ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wylozyc nim nastepne foremki. Ciasto
na dnie foremek nakluc widelcem, wylozyc folia aluminiowa i napelnic suchym
grochem. Piec 8-12 min w temp. 200żC.
3. Z upieczonych babeczek usunac folie z grochem, po ostudzeniu ostroznie wyjac
z foremek.
4. Przygotowac krem: zagotowac mleko z cukrem waniliowym. Zoltka utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, dodac make, wymieszac. Wlewac powoli do zoltek
gorace mleko, nie przerywajac mieszania. Garnek z kremem postawic na parze
(na malym ogniu), ubijac, az krem zgestnieje (uwazac, by sie nie przypalil).
Krem ostudzic, napelnic nim babeczki i przybrac owocami.
- Babeczki mozna napelnic bita smietana zamiast kremem. Mozna je tez przybrac
pokrojonymi na kawalki owocami (brzoskwinie, sliwki, kiwi itp.).
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach