<- Babka kawowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka kiślówka 1 ->

PDF Drukuj

Babka kawowo-migdalowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3465 razy.



Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
100 g migdalow,
250 g masla,
4 jaja,
250 g cukru pudru,
150 g maki pszennej,
1 lyzka cukru waniliowego,
3 lyzki kawy rozpuszczalnej,
10 g proszku do pieczenia,
50 ml koniaku.
Inne:
tluszcz i maka do formy.

1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki, posiekac. Kawe rozpuscic w koniaku.
2. Maslo utrzec z cukrem. Ucierajac dodac zoltka, cukier waniliowy, migdaly,
kawe z koniakiem i make wymieszana z proszkiem.
3. Bialka ubic na sztywna piane, polaczyc z pozostalymi skladnikami.
4. Do formy posmarowanej tluszczem i posypanej maka wlozyc ciasto, piec 50-60
min w temp. 170-190żC. Zrobic probe patyczkiem: jesli bedzie suchy, wyjac
babke i lekko ostudzic w formie.
5. Po wyjeciu z formy jeszcze ciepla babke mozna oblac polewa czekoladowa, a po
zastygnieciu polewy przybrac drazetkami w ksztalcie ziarenek kawy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
wydaje sie calkiem smakowite :] zaraz to sprawdzimy
Nadesłał(a): czarna mamba 2006-04-14 14:04:04


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności