<- Babka piaskowa 6Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka piaskowa "Grunwald" ->

PDF Drukuj

Babka piaskowa 7

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5513 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
250 g maki,
250 g masla,
250 g cukru pudru,
4 jaja,
1 lyzka cukru waniliowego,
1 lyzka kandyzowanej skorki cytrynowej lub pomaranczowej,
1 cytryna,
10 g proszku do pieczenia.
Inne:
maslo i maka do formy.

1. Make przesiac, wymieszac z proszkiem do pieczenia. Maslo utrzec, dodajac kolejno: zoltka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekana skorke cytrynowa i
sok z cytryny. Do utartej masy wsypac make, wymieszac.
2. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa.
3. Forme posmarowac maslem i posypac maka. Wlozyc ciasto, piec ok. 1 godz w
temp. 170-190żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności