<- Babki ponczoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBaby warszawskie parzone ->

PDF Drukuj

Baby podolskie z szafranem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3205 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 4 godz. 15 min.
1300 g maki,
625 ml mleka,
30 jaj,
250 g masla,
100 g drozdzy,
375 g cukru,
60 g gorzkich migdalow,
1/2 laski wanilii,
250 g rodzynkow sultanskich,
szczypta szafranu,
75 ml spirytusu,
sol,
tluszcz do wysmarowania formy,
2 lyzki tartej bulki do posmarowania formy.

1. Szafran zalac spirytusem i macerowac 2 dni.
2. Drozdze rozrobic w niewielkiej ilosci wody. Zoltka z 30 jaj utrzec na parze
na biala, pulchna mase. Maslo stopic i sklarowac. Migdaly sparzyc wrzatkiem,
obrac i utrzec w mozdzierzu. Zagotowac 375 ml mleka.
3. 350 g maki zalac wrzacym mlekiem i starannie wymieszac tak, by nie utworzyly
sie grudki. Dodac reszte mleka, wlac drozdze, utarte zoltka, wymieszac i odstawic na 45 min.
4. Dodac reszte przesianej maki, sklarowane maslo i ucierac starannie 1 godz.
5. Dodac cukier, utarte migdaly, wanilie, rodzynki i spirytus z szafranem oraz
szczypte soli. Ucierac jeszcze 5 min. Z 10 bialek ubic sztywna piane i dodac
ja do ciasta, po czym lekko wymieszac.
6. Ciasto wlac do posmarowanych tluszczem, obsypanych bulka form, napelniajac
je nieco mniej niz do polowy. Odstawic na 1,5 godz do wyrosniecia.
7. Piec w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku przez 1 godz. Upieczone baby
wyjmowac z form bardzo ostroznie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności