Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2963 razy.
2 szt. Czas przygotow. 5 godz.
Ciasto:
1 kg maki,
500 ml mleka,
80 g drozdzy,
200 g cukru,
8 zoltek,
4 bialka,
150 g masla,
100 g rodzynkow,
30 g drobno pokrojonej skorki pomaranczowej,
100 g migdalow,
50 ml spirytusu,
1/4 lyzeczki szafranu,
sol.
Inne:
cukier puder lub lukier,
tluszcz i maka do formy.
1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru, zalac cieplym mlekiem, dodac 250 g maki i
sol. Wymieszac, przykryc, pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac, drobno posiekac. Rodzynki oplukac, namoczyc, osaczyc na sicie. Szafran zalac spirytusem, przykryc, odstawic na 1
godz, nastepnie przecedzic. Zoltka utrzec z cukrem. Maslo podgrzac i roztopic.
3. Gdy objetosc ciasta wzrosnie dwukrotnie, dodac utarte z cukrem zoltka i wyrabiac 15 min. Dodac reszte maki, roztopione cieple maslo, rodzynki, posiekane migdaly, skorke pomaranczowa, spirytus z szafranem i bialka ubite na
sztywna piane.
4. Dwie duze formy na babke posmarowac maslem i posypac maka. Napelnic ciastem
do 1/3 wysokosci i odstawic na 1 godz do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto
wstawic do ogrzanego piekarnika, piec ok. 1 godz (przez 10 min w temp. 200ż,
a potem w temp. 180żC). Po upieczeniu ciepla babke oproszyc cukrem pudrem
lub oblac lukrem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach