<- Bezy 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBezy kawowe ->

PDF Drukuj

Bezy czekoladowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4819 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto bezowe:
200 g cukru pudru,
2 lyzki kakao,
4 bialka,
1 lyzka cukru waniliowego.
Inne:
tluszcz do posmarowania pergaminu.

1. Bialka ubic na sztywna piane dodajac 60 g cukru pudru po 1 lyzeczce. Gdy
piana bedzie lsniaca, dodac reszte cukru pudru i cukier waniliowy. Piane wymieszac i lekko ubic. Dodac kakao, ponownie wymieszac.
2. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego lub szprycy.
3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności