<- Biszkopt 3Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBISZKOPT CHIŃSKI ->

PDF Drukuj

Biszkopt a la somlo

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4747 razy.


16 kawalkow. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
160 g maki,
160 g cukru,
8 jajek,
20 g kakao,
40 zmielonych orzechow wloskich.
Krem waniliowy:
500 ml mleka,
100 g cukru,
2 lyzki maki,
10 g zelatyny,
1 laska wanilii,
4 zoltka.
Syrop:
200 g cukru,
300 ml wody,
150 ml rumu,
starta skorka z 1 cytryny.
Sos czekoladowy:
100 g czekolady,
100 ml wody,
50 ml rumu.
Dodatki:
100 g posiekanych orzechow wloskich,
80 g rodzynkow,
100 ml rumu,
3 lyzki kakao,
300 ml bitej smietany,
4 lyzki dzemu morelowego.

1. 80 g rodzynkow namoczyc w 100 g rumu na 24 godz. przed pieczeniem.
2. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Do utartych zoltek dodac polowe maki i polowe piany, wymieszac i dodac reszte maki i piany. Podzielic ciasto na 3 czesci. Jedna wymieszac z kakao, druga z mielonymi
orzechami, trzecia pozostawic bez dodatkow. Upiec 3 biszkopty w srednio nagrzanym piekarniku.
3. Przygotowac krem: zagotowac mleko z wanilia, zoltka utrzec z cukrem, dodac
make i powoli wlewac wrzace mleko. Przelac krem do garnka i gotowac na malym
ogniu az zgestnieje. Dodac zelatyne rozpuszczona w 1 lyzce cieplej wody.
4. Przygotowac syrop: cukier zagotowac z woda i starta skorka cytrynowa. Ostudzic. Dodac rum. Przygotowac sos czekoladowy: rozpuscic czekolade w wodzie
na malym ogniu, ostudzic i dodac rum.
5. Na glebokim polmisku ulozyc biszkopt orzechowy, nasaczyc syropem, posypac
1/3 posiekanych orzechow i 1/3 rodzynkow namoczonych w rumie. Posmarowac 1/3
kremu waniliowego. Na to polozyc biszkopt kakaowy. Powtorzyc wszystkie poprzednie czynnosci. polozyc na tym biszkopt bez dodatkow, polac syropem, posmarowac dzemem morelowym, posypac pozostalymi orzechami i rodzynkami i posmarowac pozostalym kremem. Posypac cienka warstwa kakao i wstawic do lodowki. Przed podaniem ciasto pokroic w male szesciany. Ulozyc po kilka na talerzyku, nalozyc na nie bita smietane i polac sosem czekoladowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Beznadziejny przepis!! Jakis prostacki i dziecinny z brakiem delikatnych i naturalnych skladnikow!! BADZIEWIE
Nadesłał(a): LOL <samarytaniatko@wp.pl> 2005-12-25 22:12:38

A poZa tym ta nazwa jest prostacka i nie pasuje do calosci!! Ściagnite z jakiejs beznadziejnej stronki lub taniej ksiazki kucharskiej!!
Nadesłał(a): IGnacy 2005-12-25 22:12:51

POZDRAWIAM
Nadesłał(a): IGnacy 2005-12-25 22:12:17

Ciasto troche pracochlonne, nie robilam wiec nie wiem czy dobre, ale rozbawil mnie komentarz Pana Ignacego...ilez zlosliwosci , wspolczuje Panu , nie dziwie sie ze panu nic nie wychodzi jezeli dodaje Pan do kazdej potrawy tyle "jadu"
Nadesłał(a): Ewa <meawe@hotmail.com> 2006-01-16 23:01:49


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności