<- Ciasto drożdżowe z migdałamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto francuskie ->

PDF Drukuj

Ciasto figowo-marchwiowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2518 razy.


Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
250 g suszonych fig,
350 g marchewki,
375 ml soku jablkowego,
100 g masla,
2-3 jaja,
250 g pszennej maki razowej,
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego.

1. Marchewke obrac, oplukac, zetrzec na tarce o malych otworach. Figi zalac sokiem jablkowym, dusic na malym ogniu 30 min. Odcedzic i zmiksowac.
2. Jaja ubic, maslo rozetrzec na pulchna mase.
3. Do duzej miski wsypac make i wymieszac z proszkiem. Dodac jaja, maslo, ziele
angielskie. Dokladnie wymieszac. Wlozyc marchewke i figi. Wymieszac, przelozyc do duzej tortownicy (22 cm srednicy), wylozonej pergaminem. Piec 1 godz
w temp. 160żC. Upieczone ciasto wyjac z tortownicy, gdy zupelnie ostygnie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności