<- Ciasto migdaloweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCIASTO MORELOWE ->

PDF Drukuj

Ciasto mleczne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4488 razy.


Porcja dla 12 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
250 g masla,
125 g cukru,
1 l mleka,
250 g kaszy manny,
6 jaj,
1 lyzeczka utertej wanilii.
Syrop:
1 kg cukru,
500 ml wody,
skorka otarta z 1 cytryny,
sok z 1 cytryny,
1 lyzeczka utartej wanilii.

1. Mleko podgrzac, rozpuscic w nim cukier, wsypac powoli kasze stale mieszajac,
by nie powstaly grudki. Zdjac z ognia zanim zupelnie zagestnieje. Odczekac
chwile az przestanie sie gotowac, dodac ubite jaja i wanilie.
2. Ciasto rozwalkowac, polowa wylozyc blache do pieczenia, uprzednio natluszczona, posmarowac rozpuszczonym maslem. Nalozyc kasze by powstala warstwa o
rownej grubosci, nakryc reszta ciasta. Nozem naciac delikatnie na zewnetrznej warstwie linie, wzdluz ktorych ciasto zostanie pociete na kawalki po ostygnieciu. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz.
3. Zagotowac wode z cukrem, dodac skorke cytrynowa, sok i wanilie. Gotowac 10
min.
4. Ciasto po wyjeciu z piekarnika polac goracym syropem. Przestudzic, pociac
wzdluz zaznaczonych wczesniej linii.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Witm, mimo prób nie mogę odnaleźć konkretnego przepisu na wykonanie ciasta "fyllo" Proszę o konkretną wskazówkę gdzie mogę znaleźć przepis. Dziękuję. Rafał
Nadesłał(a): RL <miluch3@wp.pl> 2005-12-26 16:12:32

Znalazłem i dodałem: http://kuchnia.verus.pl/przepis.php?NUMER=7272
Nadesłał(a): Phyllo 2006-01-03 13:01:29


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności