<- DziadLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaEKLERY ->

PDF Drukuj

Eklery

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4576 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g masla,
5 jaj,
250 ml wody,
sol.
Krem:
120 ml smietanki 30%,
2 zoltka,
120 g masla,
50 g cukru pudru,
1/2 laski wanilii,
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej.

1. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
2. Ciasto przelozyc do szprycy. Wyciskac podluzne eklery w duzych odstepach na
lekko posmarowana blache. Piec 15-20 min w ogrzanym piekarniku w temp.
180-200żC (przez pierwsze 10 min nie otwierac piekarnika).
3. Upieczone i ostudzone eklery przekroic wzdluz na pol. Gorne polowki pokryc
lukrem lub polewa.
4. Smietanke zagotowac z wanilia, po czym wanilie usunac. Zoltka utrzec z cukrem. Wlewac powoli do zoltek goraca smietanke i ucierac na parze, az masa
zgestnieje. Zdjac z ognia, przetrzec przez sito. Do masy dodac utarte na
piane maslo i wymieszac krem.
5. Polowki eklerow napelnic kremem i nakryc polowkami polukrowanymi.
- Do kremu mozna dodac: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady w proszku i
50 g zmielonych migdalow, 1 lyzke kawy i 1 lyzke rumu, 70 g orzeszkow pistacjowych i 25 ml wisniowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności