<- Faworki 5Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaFaworki I ->

PDF Drukuj

Faworki (chrust)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9700 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
300 g maki,
6 zoltek,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki smietany,
2 lyzki masla,
1 lyzka spirytusu,
sol.
Inne:
ok. 1 kg smalcu do smazenia,
cukier puder do posypania faworkow,
maka do posypania.

1. Make wsypac do miski, dodac smietane, maslo, zoltka, szczypte soli, cukier
puder i spirytus. Wymieszac wszystkie skladniki, zagniesc ciasto i wybic
drewnianym walkiem. Odstawic na 1 godz do lodowki.
2. Na desce oproszonej maka rozwalkowac ciasto na grubosc 2 mm, pokroic w paski
szerokosci 3 cm i dlugosci 10-15 cm. Kazdy pasek przeciac w srodku wzdluz na
dlugosc 5-6 cm i przez to naciecie przewinac koniec paska.
3. W duzym, plaskim garnku rozgrzac smalec. Wrzucic na probke 1 faworek. Jesli
szybko wyplynie na wierzch i zrumieni sie na jasnozloty kolor, mozna smazyc
pozostale. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzac smalec. Smazyc po kilka faworkow i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwrocic widelcem na druga
strone.
4. Wyjmowac lyzka cedzakowa, ukladac na papierowych serwetkach. Po osaczeniu z
tluszczu gorace faworki posypac przez sitko cukrem pudrem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności