<- Faworki oszczędneLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaFocaccia ->

PDF Drukuj

Florentynki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4931 razy.


Ok. 50 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
300 g maki,
200 g masla,
100 g cukru pudru,
2 zoltka.
Inne:
1 cytryna,
250 g migdalow w platkach,
100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
50 g suszonych moreli,
50 g czeresni koktajlowych,
100 ml miodu.

1. Z maki, masla, cukru pudru i 2 zoltek wyrobic szybko kruche ciasto. Zawinac
w folie aluminiowa lub przykryc, wstawic na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone w lodowce ciasto rozwalkowac na grubosc 2-3 mm. Prostokatna blache wylozyc pergaminowym papierem.
3. Na papierze ulozyc ciasto, wypelniajac cala powierzchnie blachy.
4. Z cytryny zetrzec skorke i wycisnac sok. Miod zagrzac z kilkoma lyzkami wody
i sokiem cytrynowym.
5. Posmarowac ciasto cienka warstwa miodu, posypac platkami migdalow, ponownie
posmarowac miodem, posypac posiekana skorka pomaranczowa i skorka cytrynowa.
Rozlozyc posiekane morele, czeresnie i pokropic reszta miodu.
6. Piec 15 min w temp. 200żC. Upieczone ciasto pokroic na prostokatne ciastka.
- Ostudzone florentynki mozna pokryc polewa czekoladowa, smarujac od strony
ciasta, a nie od strony bakalii. Do bakalii mozna tez dodac troche anzeliki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności