<- KarpatkaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKaszubski tort z fasoli ->

PDF Drukuj

Karpatki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5019 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g masla,
5 jaj,
250 ml wody,
sol.
Ciasto kruche:
300 g maki,
200 g masla,
100 g cukru pudru,
2 zoltka.
Krem:
250 ml smietanki 30%,
4 zoltka,
250 g masla,
100 g cukru pudru.
Inne:
100 g dzemu malinowego.

1. Przygotowac kruche ciasto: make z maslem posiekac nozem, dodac cukier, zoltka, szybko zagniesc i ochlodzic w lodowce.
2. Przygotowac ciasto ptysiowe: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na
wrzacy plyn wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az
ciasto zupelnie ostygnie.
3. Ciasto ptysiowe rozwalkowac na papierze pergaminowym na grubosc 5 mm, piec
10-15 min w temp. 200żC.
4. Ciasto kruche rozwalkowac na grubosc 5 mm, uformowac placek tej samej wielkosci co placek z ciasta ptysiowego i upiec.
5. Przygotowac krem: zoltka utrzec z cukrem. Zagotowac smietanke i goraca wlewac do zoltek - przez caly czas ucierajac. Naczynie z masa wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i ubijac na parze, az masa zgestnieje. Zdjac z ognia i przetrzec przez sito. Maslo utrzec na piane i polaczyc z zoltkami.
6. Blat z ciasta kruchego posmarowac dzemem, a nastepnie kremem, przykryc blatem z ciasta ptysiowego. Pokroic na prostokatne ciastka wielkosci 5x7 cm.
- Mozna rowniez podawac sam blat z ciasta ptysiowego pokrojony na kwadraty i
posypany cukrem waniliowym. Jest to tzw. szmorn.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności