<- Kruche babeczki z masą z piany zaparzanejLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruche babeczki z pianą karmelową ->

PDF Drukuj

Kruche babeczki z owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2615 razy.


18-20 szt. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
Ciasto:
300 g pszennej maki razowej,
150 g pokrojonego masla,
30 g brazowego cukru,
2 lyzki smietany,
3 zoltka,
600-700 g roznych owocow: brzoskwinie, morele, truskawki, jezyny, maliny, banany, winogrona, pomarancze itp.
7 lyzek marmolady morelowej,
7 lyzek wody.

1. Make posiekac z maslem, dodac cukier, zoltka i smietane. Szybko zagniesc
ciasto. Przykryc, wstawic do lodowki na 30 min.
2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm. Wyciac 18-20 krazkow srednicy 8 cm i wylepic nimi foremki. Wstawic do goracego piekarnika. Piec 10-12 min w temp.
200żC. Upieczone babeczki ochlodzic, ostroznie wyjac z foremek.
3. Owoce umyc, osuszyc. Wieksze pokroic w kawalki lub podzielic na czastki.
4. W malym garnku rozgrzac 5 lyzek marmolady morelowej. Dodac wode, gotowac na
malym ogniu, az powstanie syrop (ok. 3-4 min).
5. Na dnie kazdej babeczki rozsmarowac odrobine marmolady. Ulozyc owoce, posmarowac syropem i dobrze oziebic.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności