<- Kruche ciasteczkaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruche ciasteczka z galaretka owocowa ->

PDF Drukuj

Kruche ciasteczka anyzkowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3260 razy.


Ok. 50 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
300 g maki,
200 g masla,
100 g cukru pudru,
2 zoltka,
1 lyzka zmielonego anyzku,
1 zoltko do posmarowania ciasteczek.
Lukier:
200 g cukru pudru,
2 bialka,
1 cytryna.

1. W przesianej mace zrobic wglebienie, wbic w nie 2 zoltka, wsypac cukier i
anyzek.
2. Maslo pokroic na male kawalki i polozyc na mace. Wszystkie skladniki posiekac nozem, szybko zagniesc ciasto, przykryc lub zawinac w folie aluminiowa,
wstawic do lodowki na 30 min.
3. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm. Foremka wycinac serduszka,
gwiazdki i okragle ciasteczka.
4. Reszte ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wyciac nastepna porcje ciasteczek.
5. Ciasteczka posmarowac zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody, piec 10-15 min w
temp. 200żC. Po wyjeciu ostudzic.
6. Przygotowac lukier: utrzec cukier puder z bialkami i sokiem z cytryny na
gladka mase. Smarowac lukrem wierzchy ciasteczek, odstawic do zupelnego wyschniecia. Czesc lukru mozna zabarwic, dodajac podczas ucierania kilka kropel
gestego syropu wisniowego lub rozanego. Anyzek zamiast do maki mozna dodac
do lukru.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności