<- Kruchy torcik z porzeczkami lub agrestemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruchy tort krakowski ->

PDF Drukuj

Kruchy tort czeresniowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2422 razy.


8 porcji. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
180 g maki,
120 g masla,
60 g cukru pudru,
1 lyzka startej skorki z cytryny.
Masa:
500 g czeresni,
240 g cukru,
120 ml wody,
120 g smazonej skorki pomaranczowej,
50 g zmielonych migdalow bez skorki.
Lukier:
200 g cukru pudru,
1 lyzka rumu,
3-4 lyzki soku cytrynowego.
Inne:
czeresnie koktajlowe do przybrania.

1. Make z maslem i cukrem posiekac ostrym nozem. Dodac skorke cytrynowa. Szybko
zagniesc ciasto.
2. Upiec w tortownicy 2 placki jednakowej wielkosci. Odstawic, by ostygly.
3. Z cukru i wody ugotowac gesty syrop. Wlozyc czeresnie bez pestek, dodac
zmielone migdaly i pokrojona skorke pomaranczowa. Gotowac na malym ogniu, az
masa zgestnieje.
4. Wylac ciepla mase na jeden placek, przykryc drugim, przycisnac deseczka. Odstawic na 3-4 godz.
5. Przygotowac rzadki lukier, ucierajac cukier z rumem i sokiem cytrynowym.
Jesli lukier bedzie zbyt gesty, mozna dodac troche soku cytrynowego. Polac
tort lukrem. Przybrac czeresniami koktajlowymi zanim lukier zaschnie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności