<- Owocowe pulchne racuszkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPaczki z roza ->

PDF Drukuj

Paczki z dziurka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4348 razy.


Ok. 50 szt. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
1 kg maki,
100 g drozdzy,
6 zoltek,
500 ml mleka,
100 g cukru,
1 jajo,
50 ml spirytusu lub rumu,
1 cytryna,
100 g masla,
wanilia,
sol.
Lukier:
250 g cukru pudru,
3-4 lyzki wody,
sok z 1 cytryny.
Inne:
smalec do smazenia,
cukier puder do posypania lub lukier.

1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru, 200 g maki i 150 ml mleka. Odstawic w
cieple miejsce na 1 godz.
2. Do wyrosnietego rozczynu dodac zoltka utarte z jajem i cukrem, reszte mleka
i maki, sok i skorke z cytryny, alkohol, starta wanilie i szczypte soli. Wyrabiac ciasto, az bedzie lsniace i zacznie odstawac od reki. Dodac roztopione i przestudzone maslo, ponownie wyrobic, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 min.
3. Po wyrosnieciu rozwalkowac ciasto na grubosc 2 cm, foremka wycinac krazki o
srednicy 5 cm. W kazdym krazku wyciac malym kieliszkiem otwor o srednicy 2
cm. Odstawic na 15 min do wyrosniecia.
4. Rozgrzac smalec do temp. 175żC, wkladac po 4-5 paczkow i smazyc z obu stron,
az sie zrumienia.
5. Utrzec lukier z cukru pudru, goracej wody i soku z cytryny. Gdyby byl zbyt
gesty, dolac troche wody. Osaczone i lekko ostudzone paczki oproszyc cukrem
pudrem lub polukrowac.
- Mozna tez usmazone paczki przekroic na pol i nadziewac bita smietana lub
kremem. Z ciasta na paczki mozna formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego
i smazyc male paczki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności