Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4588 razy.
Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
1 kg maki pszennej,
400 g miodu,
400 g cukru,
100 g masla,
2 jaja,
20 g przyprawy do piernika,
15 g proszku do pieczenia.
Lukier:
200 g cukru pudru,
1 lyzka goracej wody,
2-3 lyzki soku z cytryny.
Inne:
maslo do posmarowania formy,
migdaly bez skorki do przybrania.
1. Rozgrzac 2 lyzki cukru, a gdy nabierze brazowej barwy zalac 2 lyzkami wody,
dodac miod i reszte cukru, zagotowac. Dodac przyprawy, ochlodzic do temp.
20żC.
2. Do maki dodac miod, maslo, jaja i proszek do pieczenia. Zagniesc ciasto,
odstawic na 1 dzien.
3. Nastepnego dnia rozwalkowac ciasto na grubosc 5 mm. Wycinac pierniczki foremkami o roznych ksztaltach. Czesc pierniczkow przybrac migdalami.
4. Blache cienko posmarowac maslem, ulozyc na niej pierniczki, piec 10-15 min w
temp. 190żC. Upieczone zdejmowac z blachy za pomoca szerokiego noza.
5. Cukier puder utrzec z goraca woda i sokiem z cytryny. Lukrem smarowac pierniczki bez migdalow.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach