<- Piernik z jabłkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPIERNIK Z MIODU RUMIENIOWEGO ->

PDF Drukuj

Piernik z marchwi

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2715 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
500 g maki pszennej,
500 g marchwi,
350 g brazowego cukru,
100 g masla,
4 jaja,
15 g przyprawy do piernika,
10 g proszku do pieczenia,
starta skorka i sok z 2 cytryn.
Inne:
maslo i maka do formy.

1. Marchew obrac, oplukac, zetrzec na tarce z malymi otworami. Cytryny umyc,
zetrzec skorke i wycisnac sok.
2. Utrzec maslo z zoltkami, dodac cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sok
i skorke z cytryn, marchew i polowe maki. Bialka ubic na sztywna piane i dodac do masy z reszta maki.
3. Wlac ciasto do tortownicy natluszczonej i obsypanej maka. Piec w temp. 190żC
ok. 1 godz. Ostudzony piernik mozna polukrowac.
- Do ciasta mozna dodac posiekana drobno skorke pomaranczowa i 100 g obranych
i zmielonych migdalow.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności