<- PIERNIK Z MIODU RUMIENIOWEGOLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik zamkowy ->

PDF Drukuj

Piernik z orzechami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3460 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
500 g maki pszennej,
250 g miodu,
150 g cukru,
100 g masla,
100 ml piwa,
100 g orzechow,
5 jaj,
15 g przyprawy do piernika,
10 g proszku do pieczenia.
Inne:
maslo i maka do formy.

1. Rozgrzac 2 lyzki cukru, a gdy nabierze brazowej barwy zalac piwem, dodac
miod, zagotowac. Dodac przyprawy, ochlodzic do temp. 20żC.
2. Utrzec maslo z reszta cukru, dodac zoltka, polowe ochlodzonego piwa z miodem, proszek do pieczenia, polowe maki. Wymieszac.
3. Bialka ubic na sztywna piane i dodac do ciasta z reszta maki, pokrojonymi na
kawalki orzechami i piwem z miodem.
4. Ciasto wlozyc do formy na keks, natluszczonej i obsypanej maka. Piec w temp.
190żC ok. 1 godz.
- Make pszenna mozna wymieszac pol na pol z maka zytnia lub utartym zytnim
chlebem. Do ciasta mozna dodac 100 g obranych i zmielonych migdalow i posiekana skorke pomaranczowa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności