<- Placek drozdzowy z owocami i krememLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek drozdzowy z serem ->

PDF Drukuj

Placek drozdzowy z porzeczkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2272 razy.


Czas przygotow. 4 godz.
Ciasto:
500 g maki,
250 ml mleka,
40 g drozdzy,
150 g cukru,
100 g masla,
4 zoltka,
sol.
Inne:
500 g porzeczek,
3 zoltka,
120 g cukru,
1 lyzka cukru waniliowego,
tluszcz i maka do formy.

1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru i cieplym mlekiem, dodac 150 g maki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn na 1 godz w cieple miejsce. Do wyrosnietego rozczynu dodac zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta maki, i
szczypte soli. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Porzeczki oplukac, usunac galazki. Zoltka utrzec z cukrem, wymieszac z cukrem waniliowym i porzeczkami. Odlozyc 1/3 ciasta do dekoracji, a reszte rozciagnac natluszczonymi palcami na calej powierzchni blachy posmarowanej
tluszczem i posypanej maka.
3. Na ciesto wylac mase z zoltek i porzeczek. Z odlozonego ciasta uformowac waleczki i ulozyc kratke na ciescie. Piec ok. 40 min w temp. 180żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności