<- Placek drozdzowy z porzeczkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek drozdzowy ze sliwkami ->

PDF Drukuj

Placek drozdzowy z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3360 razy.


Czas przygotow. 4 godz.
Ciasto:
500 g maki,
250 ml mleka,
40 g drozdzy,
150 g cukru,
100 g masla,
4 zoltka,
1 lyzka startej skorki z cytryny,
sol.
Inne:
500 g twarogu,
5 jaj,
50 g masla,
150 g cukru pudru,
3 lyzki skorki pomaranczowej,
1 lyzka cukru waniliowego,
1 zoltko do posmarowania ciasta,
tluszcz i maka do formy.

1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru i cieplym mlekiem, dodac 150 g maki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn na 1 godz w cieple miejsce. Do wyrosnietego rozczynu dodac zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta maki, sol i
skorke cytrynowa. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Twarog zemlec, polaczyc z roztartym maslem, dodac zoltka utarte z cukrem,
cukier waniliowy, skorke pomaranczowa, delikatnie wymieszac z ubita na
sztywno piana z bialek.
3. Odlozyc 1/3 ciasta do dekoracji, a reszte rozciagnac na calej powierzchni
blachy posmarowanej maslem i posypanej maka. Na ciescie rozsmarowac mase serowa.
4. Z odlozonego ciasta uformowac waleczki, po czym ulozyc kratke na serze, ponownie odstawic do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto posmarowac zoltkiem roztrzepanym z woda. Piec ok. 45 min w temp. 180-200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności