<- PTYSIE ZE ŚMIETANKĄ KREMOWĄLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPudelko bezowe z truskawkami ->

PDF Drukuj

Ptysiowe pierscienie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2910 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g masla,
5 jaj,
250 ml wody,
sol.
Inne:
100 g migdalow,
2-3 lyzki cukru,
maslo do posmarowania blachy.

1. Migdaly sparzyc, obrac ze skorki, drobno posiekac. Wymieszac z cukrem i rozsypac rowno na papierze pergaminowym posmarowanym maslem.
2. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
3. Ciasto przelozyc do rekawa cukierniczego. Wyciskac na papier dlugie walki,
obtaczac w migdalach z cukrem, nastepnie pokroic na kawalki i, zlepiajac
konce, formowac pierscienie.
4. Posmarowac blache cienko maslem i ulozyc pierscienie w duzych odstepach.
5. Piec ok. 25 min w ogrzanym piekarniku w temp. 180żC (przez pierwsze 15 min
nie otwierac piekarnika).
- Ptysiowe pierscienie mozna tez upiec bez migdalow.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności