Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2810 razy.
20-25 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
500 g maki,
200 g cukru,
300 ml mleka,
400 g masla,
1/2 lyzeczki soli,
4 jajka,
50 g drozdzy.
Nadzienie:
250 g maku,
120 g cukru,
3 lyzki bulki tartej,
1 lyzka miodu,
1 lyzka rodzynkow,
3 jajka,
esencja migdalowa,
2 jajka do smarowania rogalikow.
1. W lekko podgrzanym mleku rozpuscic cukier i drozdze. Nastepnie wymieszac z
niewielka iloscia maki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy wyrosnie, dodac jajka, reszte maki, sol i 150 g roztopionego masla. Dobrze wyrobic i rozwalkowac na placek grubosci 5 mm. Rozgrzac 250 g masla do konsystencji kremu i podzielic na 3 czesci. Jedna czescia posmarowac rozwalkowane
ciasto i zlozyc je na 3 czesci. Ponownie rozwalkowac i cala czynnosc powtorzyc 3 razy.
2. Mak wyplukac, zalac wrzaca woda, zagotowac i odstawic na 1 godz. Odcedzic,
przepuscic 3 razy przez maszynke z gesta siatka. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i ubijac tak dlugo, az cukier sie rozpusci. Do maku dodac
zoltka, bulke tarta i esencje migdalowa, oplukane rodzynki, miod i ubita
piane. Wymieszac.
3. Gotowe ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm i pokroic na pasy szerokosci 10cm,
a nastepnie na trojkaty. Na srodek podstawy trojkata nalozyc lyzeczke masy.
Brzegi trojkata posmarowac rozbitym jajem i zwijac od podstawy do gornego
wierzcholka. Zwiniety rulon zagiac w ksztalt rogalika. Rogaliki smarowac
roztrzepanym zoltkiem, rozlozyc na blasze, wstawic do piekarnika rozgrzanego
do temp. 220żC i piec 20-25 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach