<- STEFANKALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaStrucla drożdżowa z makiem (makowiec) ->

PDF Drukuj

Strucla drezdenska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2358 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
750 g maki,
1 lyzka soli,
150 g cukru,
300 g masla,
180 g rodzynkow,
150 g slodkich migdalow,
50 g gorzkich migdalow,
60 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
180 g kandyzowanej skorki cytrynowej,
5 lyzek rumu,
70 g drozdzy,
cukier waniliowy,
skorka starta z 1 cytryny,
1/4 l mleka,
maslo do smarowania blachy,
50 g masla i 50 g cukru pudru do przybrania.

1. Make przesiac do dziezy, na srodku zrobic wglebienie, wlac do niego drozdze
rozrobione z 4 lyzkami mleka i odrobina cukru. Zostawic do wyrosniecia.
2. Po podwojeniu objetosci drozdzy dodac reszte letniego mleka. Zagniesc ciasto
dodajac cukier, cukier waniliowy, sol, maslo w platkach i skorke otarta z
cytryny. Nastepnie wyrabiac ciasto bijac je drewniana lyzka dopoki nie pojawia sie pecherzyki powietrza.
3. dodac posiekana kandyzowana skorke pomaranczowa i cytrynowa, obrane ze skorki i posiekane migdaly, rodzynki oraz rum. Dobrze wymieszac i zostawic ciasto na 15 min w cieplym miejscu.
4. Ciasto rozlozyc w formie prostokata 30x40 cm na posypanej maka stolnicy.
Podniesc nieco obie dluzsze strony ciasta, nastepnie jedna z nich podwinac w
kierunku srodka formujac w ten sposob strucle. Przykryc czysta sciereczka,
zostawic na 15 min.
5. Ciasto wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 min. Po wyjeciu
z pieca ciasto polac rozpuszczonym maslem, posypac przesianym cukrem pudrem.
Zostawic do ostygniecia.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności