<- Strudel wiśniowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaStrudel z truskawkami ->

PDF Drukuj

Strudel z nadzieniem migdalowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2460 razy.


Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
350 g maki,
1 duze lub 2 male zoltka,
2 lyzki smalcu,
2 lyzki cukru pudru,
2 lyzeczki octu winnego,
5 lyzek tartej bulki do posypania ciasta,
2 lyzki smalcu do posmarowania ciasta,
tluszcz do posmarowania formy.
Nadzienie:
300 g migdalow,
300 ml mleka,
180 g cukru,
2 lyzki maki,
9 lyzek dzemu malinowego,
4 jajka.

1. Przesiana make wysypac na duza deske lub stol, dodac smalec, wlac dobrze
roztrzepane zoltka, ocet i taka ilosc letniej wody, by powstalo miekkie ciasto. Wyrabiac tak dlugo, az zacznie odchodzic od deski, a na powierzchni
ukaza sie pecherzyki powietrza. Uformowac ciasto w kule, lekko pokryc tluszczem, wlozyc do nagrzanej miski, przykryc i zostawic w cieplym miejscu na
20-25 min. Stol przykryc obrusem, ciasto umiescic na srodku i lekko rozwalkowac. Palce posypac maka i rozgniatac ciasto. Nalezy uwazac, by nie zrobilo
sie zbyt cienkie i nie zaczelo pekac. Wyciagniete pozostawic na kilka minut
do przeschniecia.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac z lupinek i zemlec w maszynce do mielenia
migdalow. Zoltka utrzec z cukrem a bialka ubic. Wymieszac mleko z maka, zagotowac i zdjac z ognia. Dodac utarte zoltka, migdaly i piane z bialek. Delikatnie wymieszac.
3. Ciasto skropic roztopionym smalcem, posypac tarta bulka, na bulke nalozyc
rowno dzem, a na nim mase migdalowa. Uniesc do gory 2 rogi obrusa i delikatnie zwinac ciasto w rulon. Wierzch polac roztopionym smalcem i piec w srednio nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Wyjac ciasto, gdy bedzie ladnie zrumienione.
4. Upieczony strudel pokroic ukosnie na kawalki i posypac cukrem pudrem. Mozna
podawac cieply.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności