<- Tarta cytrynowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTarta truskawkowa ->

PDF Drukuj

Tarta tatin

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3174 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
750 g jablek (antonowki lub kronselska),
120 g cukru,
80 g masla,
maslo do nasmarowania formy.
Ciasto:
250 g maki,
1 lyzka cukru pudru,
125 g masla,
1 jajo,
2 lyzki zimnej wody,
szczypta soli.

1. Make wraz z sola i cukrem przesiac na stolnice. W srodku kopczyka maki uformowac wglebienie, do ktorego wbic jajo i dodac i dodac pokrojone w male kawaleczki maslo. Zagniesc szybko, dodajac stopniowo wode. Z ciasta uformowac
kule, owinac ja w folie i wstawic na 2 godz do lodowki.
2. Jablka obrac, przekroic wzdluz osi pionowej i poziomej na 4 czesci i oczyscic z gniazd nasiennych. Ukladac je koncentrycznie w nasmarowanej grubo maslem i posypanej polowa cukru okraglej formie. Posypac reszta cukru i oblozyc
podzielonym na male kawaleczki maslem.
3. Ciasto rozwalkowac na placek o grubosci ok. 3 mm. Przykryc nim jablka i dokladnie zalepic brzegi, przyciskajac krawedzie ciasta do jablek. Piec 30-35
min w nagrzanym do temp. 240żC piekarniku.
4. Po wyjeciu z pieca, forme przykryc talerzem, nastepnie odwrocic i wyjac ciasto tak, by jablka znalazly sie na wierzchu. Podawac ciepla.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności