<- Tarta z jabłkami - ładna i mniamuśna :o)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTarte baby ->

PDF Drukuj

Tarta z twarozkiem i jezynami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2251 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
500 g swiezych jezyn lub malin,
200 g twarozku homogenizowanego,
2 lyzki cukru pudru.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
1 jajo,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki zimnej wody,
sol,
1 lyzka masla do nasmarowania formy.
Polewa:
3 lyzki domowej galaretki z porzeczek,
1 lyzka koniaku.

1. Make wraz z cukrem i sola przesiac na stolnice. Dodac podzielone na male kawaleczki maslo, zagniesc i wyrabiac szybko, dodajac, po 1 lyzeczce, wode. Z
ciasta uformowac kule, owinac w folie i wstawic na 30 min do lodowki.
2. Ciasto rozwalkowac na oproszonej maka stolnicy i wylozyc nim natluszczona
tortownice. Wierzch ciasta nakluc widelcem. Piec ok. 20 min w nagrzanym do
temp. 200żC piekarniku, az ciasto sie zazloci. Wyjac z pieca i ostudzic.
3. Twarozek utrzec z cukrem na jednolita mase, ktora wylozyc na podpieczone
ciasto. Na niej ukladac koliscie swieze owoce.
4. W niewielkim rondelku rozpuscic na malym ogniu galaretke porzeczkowa. Polaczyc ja z koniakiem i starannie wymieszac. Polewa ta zalac jezyny.
5. Tarte wstawic na 1 godz do lodowki. Podawac gdy polewa stezeje.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności