<- TruskawkowiecLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaUcierane z makiem ->

PDF Drukuj

Tutki orzechowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3394 razy.


Ok. 70 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
250 g maki,
250 g masla,
4 zoltka,
3 lyzki kwasnej smietany.
Nadzienie:
250 g grubo mielonych orzechow wloskich,
250 g cukru pudru,
4 bialka.

1. Przesiana make polaczyc z roztrzepanymi zoltkami. Dodac pokrojone w kawalki
maslo. Zagniesc ciasto. Uformowac 35 kulek wielkosci orzecha wloskiego, ulozyc je na desce, przykryc folia aluminiowa i wstawic na noc do lodowki.
2. Nastepnego dnia ubic bialka, dodac cukier i bic nadal dopoki nie powstanie
jednolita masa o konsystencji kremu. Dodac orzechy, wymieszac.
3. Kulki ciasta rozwalkowac bardzo cienko. Uformowane w ten sposob okragle placuszki przekroic na polowy, na srodku kazdej czesci umiescic niepelna lyzeczke nadzienia. Zwinac tutki i ulozyc je na blasze.
4. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 180żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności