<- Cielecina brillant-savarinLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaCielecina teriyaki z pomidorem ->

PDF Drukuj

Cielecina duszona a la marengo

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2508 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 kg cieleciny,
500 g pomidorow,
2 cebule,
250 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
2 lyzki oliwy,
1 bouquet garni,
2 zabki czosnku,
sol, pieprz.
24 male cebulki,
150 g pieczarek,
3 lyzki masla,
3 lyzki oliwy,
1 lyzka cukru,
4 kromki bulki,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki.

1. Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac.
Pomidory obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek.
2. Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebule
i smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac niewielka iloscia wody (powinna ona zaledwie
przykrywac mieso). Dusic na srednim ogniu 1 godz.
3. Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyc
i zazlocic na reszcie masla. Na oliwie usmazyc 4 grzanki.
4. Na 5 min przed podaniem, z naczynia, w ktorym dusi sie mieso, usunac bouquet garni. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic
5. Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności