<- Comber z beszamelemLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaCynaderki cielęce smażone ->

PDF Drukuj

Cynaderki cielece z watrobkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1618 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 cynaderki cielece,
12 watrobek kurzych,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml porto,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 lyzki armagnacu (winiaku),
sol, pieprz,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki do przybrania.

1. Cynaderki oczyscic z blon i tluszczu, przekroic wzdluz na pol, po czym wyciac i usunac bialy srodek. Reszte podzielic na czastki, oplukac w zimnej
biezacej wodzie i osuszyc.
2. Watrobki kurze wraz z podzielonymi na czastki cynaderkami obsmazac 5 min na
polowie rozgrzanego masla, nie dopuszczajac do ich zbrazowienia. Pod koniec
osolic, doprawic pieprzem, zalac armagnacem, nastepnie zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.
3. Reszte masla rozetrzec starannie z maka. Z patelni usunac pozostaly ze smazenia tluszcz, po czym zalac ja porto i winem. Wstawic na ogien i odparowac
do 1/3 pierwotnej objetosci. Dodawac stopniowo maslo roztarte z maka, caly
czas ubijajac sos. Zdjac z ognia.
4. Cynaderki ulozyc na ogrzanym talerzu, zalac sosem, posypac zielona pietruszka i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności