<- Faszerowana cielęcinaLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaFrykando cielece z ostrym sosem ->

PDF Drukuj

Faszerowane sznycle cielece

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1828 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
16 cienkich plasterkow cieleciny z udzca,
5 jajek,
maka do obtaczania,
100 g masla do smazenia.
Farsz:
100 g pieczarek,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 mala marchewka,
1 mala pietruszka,
1 maly por,
150 ml bitej smietany,
1 lyzeczka tymianku,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, osuszyc, lekko zbic tluczkiem. Uformowac okragle sznycle.
2. Przygotowac farsz: jarzyny i pieczarki obrac, umyc, drobno posiekac. Poddusic na 1 lyzce masla, dodac tymianek, drobno posiekana zielona pietruszke i
smietane. Gotowac tak dlugo, az sie wygotuje caly plyn. Ochlodzic.
3. Na 8 sznyclach polozyc po 1 lyzce farszu i przykryc pozostalymi sznuclami
naciskajac ostroznie nozem na brzegi sznycli, aby zlepic dolny i gorny sznycel z czterech stron. Osolic. Na dwoch talerzach przygotowac make i roztrzepane jaja. Obtoczyc sznycle kolejno w mace i jajach.
4. Na patelni rozgrzac maslo, smazyc sznycle na malym ogniu po 3 min z kazdej
strony.
5. Sznycle przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z kluseczkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności