<- Kotlety bite okładane mózgamiLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaKotlety cielece panierowane ->

PDF Drukuj

Kotlety cielece nadziewane watrobka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1444 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
4 kotlety cielece z kostka (po 250 g),
80 g masla do smazenia,
maka do obtaczania,
sol, pieprz.
Farsz:
100 g watrobki cielecej,
2 kromki bulki bez skorki,
1 duza zielona pietruszka (drobna pokrojona),
2 jaja,
50 g masla,
1 lyzka smietany,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
sol, pieprz,
2 lyzki madery,
40 g zimnego masla.

1. Kotlety umyc w zimnej wodzie, osuszyc. W kazdym kotlecie ostrym nozem zrobic
glebokie naciecie ("kieszen") az do kosci. Natrzec zewnatrz i od srodka sola
i pieprzem.
2. Przygotowac farsz: watrobke oplukac, osuszyc, usunac blony i zylki. Bulke
namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z watrobka. Dodac zoltka utarte z
maslem, sol, pieprz, galke muszkatolowa, zielona pietruszke, smietane i ubita piane z bialek. Wymieszac.
3. Kotlety napelnic farszem, spiac wykalaczkami, obtoczyc w mace. Usmazyc na
masle z obu stron, wstawic do goracego piekarnika (225żC) na 15 min.
4. Tluszcz pozostaly na patelni po smazeniu kotletow wylac. Na patelnie wlac
madere, dodac lyzke masla, gotowac przez chwile. Zdjac z ognia, wlozyc kawalki zimnego masla, wymieszac i tym sosem polac kotlety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności