<- Pasztet z cieleciny przekladanej bekonemLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaPieczen cieleca z beszamelem ->

PDF Drukuj

Pieczen cieleca duszona w ziolach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1980 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
1 kg cieleciny z gorki,
3 cebule,
1 marchewka,
1/2 pora,
1 mala pietruszka,
150 g selera,
2 lodygi selera,
3 pomidory,
3 lyzki oleju,
2 zabki czosnku,
1 peczek pietruszki,
2 galazki tymianku,
4 galazki majeranku,
1/2 peczka bazylii,
1 lisc laurowy,
250 ml bulionu wolowego (moze byc z kostki),
100 ml smietanki,
20-30 ml whisky,
1 lyzeczka papryki, sol, pieprz.

1. Mieso umyc, posolic i posypac papryka. W garnku rozgrzac olej. Na malym ogniu zrumienic mieso ze wszystkich stron.
2. Cebule i jarzyny obrac, oplukac, pokroic w gruba kostke. Pomidory oplukac,
pokroic w cwiartki (nie zdejmowac skorki).
3. Mieso wyjac z garnka, a na tym samym tluszczu podsmazyc jarzyny i pomidory.
Dodac 2 nie obrane zabki czosnku, zielona pietruszke (cala), galazki ziol i
lisc laurowy. Wlac bulion, wsypac 1 lyzeczke papryki, zagotowac, ponownie
wlozyc mieso do garnka. Dusic ok. 2 godz w temp. 175żC. Co 15 min obracac.
Sos uzupelnic goracym bulionem.
4. Uduszone mieso wyjac z garnka, odstawic w cieple miejsce. Z sosu wyjac czosnek i lisc laurowy. Przetrzec przez sito, dodac smietanke, sol, pieprz. Zagotowac, zdjac z ognia, dodac whisky, wymieszac.
5. Mieso pokroic w plastry, przelozyc na polmisek, polac sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności